Immaculada Amat és una destacada empresària catalana amb una gran trajectòria de més de 50 anys en el sector immobiliari i, juntament amb la seva germana Joana, han liderat Amat Immobiliaris, una empresa familiar fundada el 1948 a Sant Just. A més a més, de la seva tasca empresarial, ha estat reconeguda per la seva implicació en diverses institucions de la societat civil catalana com ara FEMCAT, el Consell de Mar de la Cambra de Comerç de Barcelona i la Junta Directiva del RACC, Comissió Executiva de EADA, Junta de la Mutua EGARSAT, Grup -7. Aquesta santjustenca és des del passat mes de juliol la nova presidenta de l’associació Sant Just Impulsa, entitat que es va constituir formalment el març del 2020, en un context de pandèmia sanitària de la COVID.
Quin és l’objectiu de Sant Just Impulsa i com van ser els inicis?
L’associació té actualment 37 empreses associades i busca facilitar la interlocució entre aquestes i l’Ajuntament, fomentar el networking i crear una xarxa empresarial que afavoreixi el negoci i els serveis entre les companyies locals. Es va engegar pensant, sobretot, amb el Polígon Sud-oest, el Pont Reixat i el Centre de Negocis. Els inicis van ser durs, ja que es va crear el 2020, en plena pandèmia, i els primers membres van haver de superar molts obstacles per consolidar el projecte, i aquí sempre els hi haurem d’agrair el seu esforç d’aquell moment i d’ara, perquè la majoria continuen a la Junta.
A quines empreses interessa formar-ne part i quins avantatges ofereix Sant Just per a aquestes?
Totes les empreses, independentment de la seva ubicació, haurien d’estar interessades perquè es poden beneficiar com a proveïdores o receptores de serveis, mitjançant la creació d’una xarxa entre empreses, facilitant el coneixement i, en definitiva, el negoci. A totes que creguin en els nostres objectius, com són: Resoldre problemàtiques que afecten un conjunt d’empreses. Dialogar amb l’Ajuntament i altres administracions u Organitzar activitats que ajudin al desenvolupament de les empreses o de l’economia de Sant Just.
Estem en una ubicació privilegiada, la proximitat a Barcelona i als centres de recerca és un punt fort. Tot i això, es requereix més col·laboració entre el sector privat i públic per potenciar aquest aspecte.
Per què és important que les empreses col·laborin?
La col·laboració permet aprofitar recursos locals i facilita el desenvolupament empresarial. Per exemple, moltes empreses desconeixen proveïdors pròxims que podrien satisfer les seves necessitats, i és possible facilitar-ho mitjançant la creació d’una xarxa entre empreses, facilitant el coneixement i, en definitiva, el negoci.
Quins projectes destacats s’han impulsat?
S’han organitzat diverses xerrades, 5 en concret, amb experts sobre temes rellevants com pot ser la ciberseguretat, la Catalunya industrial, etc. De cara a l’any vinent ja tenim un pla amb el manteniment d’aquestes jornades que aporten valor i molt coneixement, així com l’organització de trobades sobre temes que ens són molt propers, com la mobilitat en el nostre entorn.
També es busca fomentar sinergies entre empreses locals i explorar la creació d’un hub d’innovació.
Quines mancances cal abordar i quines polítiques serien ideals per fomentar el creixement empresarial?
Problemes d’infraestructura, com la mancança de places d’aparcament al Polígon Sud-Oest, l’acumulació d’aigua quan hi ha episodis de pluja i les dificultats de la mobilitat dels camions. També cal optimitzar serveis, com la recollida de residus. A més a més, seria molt important simplificar l’administració pública per fer-la més eficient i accessible. Això implicaria menys burocràcia i una millor col·laboració públic-privada, seguint models més àgils, com el d’Estònia.
Com és la relació amb l’Ajuntament?
Positiva. Des del Servei de Promoció Econòmica, ens donen suport en matèries de finançament, de promoció i d’assessorament. Tot i això, els processos administratius, com a tot arreu, són lents i poden millorar. Tenim una bona entesa, ens han donat força suport, estem aprofitant aquest diàleg per trobar camins que millorin el nostre dia a dia.
Quins són els objectius per al futur?
Doblar el nombre d’empreses membres, ampliar les activitats, i avançar cap a una col·laboració més forta entre empreses i l’Ajuntament, per millorar les condicions del teixit empresarial local.
En concret pel 2025 ens posem com a objectius, créixer en nombre, organitzar activitats que facilitin el coneixement local i global, augmentar el networking entre les empreses i fer que les coses millorin als polígons de Sant Just i al centre de negocis.
També es busca fomentar sinergies entre empreses locals i explorar la creació
d’un hub d’innovació.
Quines mancances cal abordar i quines polítiques serien ideals per fomentar el
creixement empresarial?
Problemes d’infraestructura, com la mancança de places d’aparcament al Polígon Sud-
Oest, l’acumulació d’aigua quan hi ha episodis de pluja i les dificultats de la mobilitat
dels camions. També cal optimitzar serveis, com la recollida de residus. A més a més,
seria molt important simplificar l’administració pública per fer-la més eficient i
accessible. Això implicaria menys burocràcia i una millor col·laboració públic-privada,
seguint models més àgils, com el d’Estònia.
Com és la relació amb l’Ajuntament?
Positiva. Des del Servei de Promoció Econòmica, ens donen suport en matèries de
finançament, de promoció i d’assessorament. Tot i això, els processos administratius,
com a tot arreu, són lents i poden millorar. Tenim una bona entesa, ens han donat força
suport, estem aprofitant aquest diàleg per trobar camins que millorin el nostre dia a dia.
Quins són els objectius per al futur?
Doblar el nombre d’empreses membres, ampliar les activitats, i avançar cap a una
col·laboració més forta entre empreses i l’Ajuntament, per millorar les condicions del
teixit empresarial local.
En concret pel 2025 ens posem com a objectius, créixer en nombre, organitzar activitats
que facilitin el coneixement local i global, augmentar el networking entre les empreses i
fer que les coses millorin als polígons de Sant Just i al centre de negocis.